“Црне Горе без Његоша не може бити“

Тринаести по реду Дани Његошеви, завршавају се вечерас у Никшићу. У Парохијском дому одржана је Свечана академија под називом “Велика Скупштина уочи Дана Његошевог“.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије подсјетио је на Његошеве стихове „свуд испод нас муње сијевају, а нас једне само сунце грије“. Он је рекао да ће та тама нестати када се на Ловћен врати скупштина, односно Његошева капела, гд‌је ће његове свете мошти наћи мир.

„Ова вечерашња скупштина је као наставак неке скупштине која се никад досад није прекидала, некад видљива, некад невидљива, али је ту стално, а то најбоље свједоче писци, књижевници, ствараоци, они на Његошевом путу“, казао је митрополит.

Он је рекао да су литије, борба за слободу и достојанство, и настале из тог Његошевог пута, из те Његошеве борбе.

„Ова дивна скупштина је наставак тих догађаја“, рекао је митрополит Јоаникије.

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић рекао је да ову годишњицу дочекујемо као друштво у нешто бољем стању. Исказао је, међутим, чуђење што комисија Министарства културе није дала сагланост да једна улица у Никшићу носи и име Ива Андрића.

Нагласио је да је донијета одлука да се подигне споменик Његошу у Никшићу.

„Црне Горе не може бити без Његоша. А они који се томе противе немају проблем са нама, него са његовим стиховима. Општина Никшић је поставила билборд на коме је била приказана Његошева слика“, казао је Ковачевић.

Он је рекао да се код неких воли Црна Гора али се бјежи од тога шта мисле црногорски грађани и како се они изјашњавају.

„Тако се код неких Његош воли, али се бјежи од његовог д‌јела“, казао је Ковачевић.

Бјекство од његове ријечи, каже, јесте „заробљавање себе у туђина“.

„Управо је бјекство од тог заробљавања слобода. А нама остаје пламен животворни, који је запалио, а који се свједочи кроз дивне ријечи Милоша Црњанског, „и да нестане српски народ а остане Горски вијенац, довољно је остало“, рекао је Ковачевић.

Предсједник Српског покрета Његош Бранислав Баћовић рекао је да им је част што имају прилику да присуствују обиљежавању Његошевих дана у Црној Гори.

„Вјерујем да ћемо дочекати дан када ће Његошева капела опет осванути на Ловћену“, рекао је Баћовић.

Челник Књижевног друштва Његош Милутин Мићовић рекао је да Његошева ријеч остаје а вријеме пролази, и остаће вјечно.

Глумац Петар Божовић испричао је да је једном приликом Иво Андрић питао на једном скупу колико има Његошевих књига, а колико његових. Рекли су му да имају једну Његошеву књигу, а двије Андрићеве.

„Не, не, рече Андрић, јер онај који је написао ‘нека буде што бити не може’ не може да има једну књигу“, навео је Божовић.

Манифестација је иначе почела у петак на Цетињу, у Његошевој свечаној сали гд‌је је одржано књижевно вече.

Наредног дана, односно у суботу,11.новембра, у Народној библиотеци “Радосав Љумовић” у Подгорици организован је округли сто на тему „Његош и црногорске под‌јеле“.

Књижевно-духовну манифестацију организује Књижевно друштво “Његош”.