Милутин Мићовић: “Наша је намјера да “Данима Његошевим“ увијек изнова актуелизујемо Његошево пр …

Kњижевник и публициста Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва “Његош” из Никшића најавио је за Радио “Светигору“ дванаесте “Дане Његошеве“ који ће бити одржани на Цетињу и у Никшићу 11. и 12. новембра 2022. године.

Милутин Мићовић каже да је намјера манифестације “Дани Његошеви“ да увијек изнова актуелизују Његошево присуство.

Xii Дани Његошеви биће одржани на Цетињу и у Никшићу

“Смисао нашег живота је да у нашем народу подижемо ту дубљу памет и свијест. Смисао Његошевих стихова превазлази наше животе, подстичући ту свијест у нашем народу који није заборавио своју прву искру. Смисао борбе у Његошевом дјелу, који каже: Нека буде борба непрестана, је управо тај да борба непрестана треба да буде смисао нашег живота и наш дуг према прецима који су нам створили државу и културно наслеђе. Ми градимо Његошеву капелу, обновом Његошевог дјела у нашем времену и подизањем успаваног духа Црне Горе, што је дуг према нашем наслеђу, најприје Косовског завјета па онда и цијелог нашег постојања“- казао је Милутин Мићовић.

У организацији Књижевног друштва ,,Његош“, Српског покрета ,,Његош“ и Јавне установе “Захумље“ дванаести “Дани Његошеви“ почеће у петак 11. новембра у Цетињском манастиру у 18 часова. Уводно слово говориће Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије док ће у 19 часова у Његошевој свечаној сали пјесници говорити стихове у славу Његоша.

У суботу 12. новембра у 10 часова у Јавној установи ,,Захумље“ у Никшићу почеће Окручли сто под насловом ,,Смисао борбе у Његошевом дјелу“ у којем ће учествовати: академик Миро Вуксановић, академик Синиша Јелушић, проф. др Радмило Маројевић, проф. др Часлав Копривица, проф. др Душко Бабић, др Љубица Рајкић, проф. др Драго Перовић, проф. др Душан Крцуновић, проф. др Предраг Живковић, доц. Др Радоје Фемић, мр Вишња Косовић, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, проф. др Веселин Матовић и књижевник и публициста Милутин Мићовић.

У 18 часова ће у ЈУ ,,Захумље“ пјесници: Илија Лакушић, Милица Бакрач, Сава Радуловић, Љубица Рајкић, Бећир Вузковић, Вишња Косовић, Зоран Костић, Андрија Радуловић, Драган Бојовић и Будимир Дубак, ће говорити своје стихове о Његошу.