XII ДАНИ ЊЕГОШЕВИ 2022.

Организују ОКРУГЛИ СТО – СМИСАО БОРБЕ У ЊЕГОШЕВОМ ДЈЕЛУ

Борба је лајтмотив у цјелокупном Његошевом дјелу. Та борба  битно је показана –  нa личном плану човјековом, на плану народа и човјечанства и на космичком плану. Она је истоврмено и историјска и метафизичка, лична и космичка. Али оно што овој борби даје основни смисао, јесте то што се кроз  њу остварује смисао постојања и достизање сазнања и више свијети о Творчевој присутности у свом раскошном дјелу.

Његошеве синтагме и стихови: борба непрестана, нека буде што бити не може, удар нађе искру у камену, у ад ми се свијет претворио, свијет је овај тирјан тирјанину, он (свијет) је состав паклене несоге,  удри за крст за образ јуначки, …и позив(а) на слатко битије.., не звуче само као одјек прошлих времена, него и као основни тон савременог свијета и живота.

Савремени свијет показује на дјелу све своје драматичне противрјечности, катастрофичне сударе, тирјанство, унижење човјека до скотског ништавила, док из њега (свијета) зјапи празнина, недостатак основног смисла и дубље, битијне борбе(ности), која прожима Његошево дјело.

Наш национални геније, увијек је актуелан, јер је показао да човјек, пролазећи кроз своје противречности, – оне уткане у своје егзистенцијално језгро, као и оне уткане у свијет и вријеме, може да дође до најдубљих сазнања и основе која држи свијет и човјека.

Ми, као народ, и  малени дио свјетске културе, имајући Његоша као великог пјесника слободе -духовног и сазнајног подвига највишег реда, имамо и обавезу да наново откривамо те духовне и егзистенцијалне дубине, јер су  оне основа наше слободе и достојанства, као и одговорности пред Богом и људима. Природа теме подразумијева учешће: књижевника, философа, религијских мислилаца, антрополога и сл.

Са ових неколико уводних ријечи на предложену тему, упућујемо Вам позив за учешће на оруглом столу, који ће се одржати у оквиру XII Дана Његошевих, у првој половини мјесеца новембра  (тачан датум накнадно), 2022, у Никшићу.

Пријава теме до 20 октобра.

Засад можемо рећи да ће учесницима  организатори покрити путне и боравишне трошкове. Уколико се околности буду развијале повољно, организатори ће моћи платити и уобичајен хонорар.

Радови учесника биће објављени у зборнику.

Организациони одбор:

Радомир Уљаревић

Веселин Матовић

Милутин Мићовић

Предсједник Српског покрета Његош

Југослав Благојевић