ЛАУРЕАТ „ЈЕВАНЂЕЉА“ ПЕРСОНА НОН ГРАТА?

ЛОКАЛНА ДПС власт у Даниловграду забранила је у четвртак увече представљање књиге „Луче у тами Црне Горе“ Милутина Мићовића из Никшића, за коју је добио државну награду „Мирослављево јеванђеље“.

Програмом је било предвиђено да се промоција одржи у просторијама Завичајног музеја, али врата на улазу у ту културну институцију била су закључана, па се цео догађај касније преселио у салу даниловградског одбора Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори.

Револтирани грађани врло брзо су се окупили испред зграде Завичајног музеја, а потом упутили ка Матици. На степеништу испред Музеја чуло се да је председница Општине Даниловград Зорица Ковачевић дала инструкције директорки Завичајног музеја да се промоција књижевног дела Милутина Мићовића не може одржати у тој институцији, јер су у међувремену „просторије реновиране“, иако је у истој сали минулих дана несметано одржано више трибина.

– Нисам знао да сам персона нон грата за град Даниловград. Чуо сам да је даниловградски музеј, касно по подне, забранио промоцију моје књиге „Луче у тами Црне Горе“, иако је промоција пре пет дана одобрена управо од тог музеја – казао је Мићовић.

Он је подсетио да ова књига управо говори о дубљим противречностима Црне Горе о којима треба разговарати.

– Да се разговоримо у Црној Гори како ваља и требује. Ако ћемо овако да се делимо онда нема ни од кога ништа. Ваљда није пројектант Црне Горе предвидео да поништи Црну Гору, њену историју, њен језик, њеног човека и памћење. Сви ми живимо да бисмо слободно говорили, да бисмо били људи међу људима и народ међу народима. Доиста ту нема ни трунке од Његошеве Црне Горе, али постоји Црна Гора у којој бораве и коју осветљавају Његошеве луче и свих људи који се причешћују том дубљом истином – нагласио је Милутин Мићовић.

Председник Српског покрета „Његош“ Југослав Благојевић казао је да овакве монтиране поступке треба најоштрије осудити.

– Да ли се ова забрана дешава због тога што је књига Милутина Мићовића писана на ћирилици и на српском језику, или, можда, што су издавачи Српска књижевна задруга, Епархија будимљанско-никшићка и Књижевна задруга Српског народног већа. Или што је покровитељ издања Министарство културе и информисања Републике Србије, или што је Милутин Мићовић српски писац из Црне Горе, или све то заједно. Но најпре мислим зато што је он брат нашег високопреосвећеног митрополита Јоаникија – рекао је Благојевић.

ЗАБРАНА И ЊЕГОШУ

ДОБИЛИ смо потврду да је награда „Мирослављево јеванђеље“ дошла у праве руке. Овде је забрана уведена не само Милутину него и Његошу. Плаше га се сви неслободни људи. Са овом забраном Милутин Мићовић се придружује Светом Николају Велимировићу коме је пре 110 година било забрањено да у Загребу говори о Његошу. Луче Милутина Мићовића биће јаче од таме која нас је обузела – казао је протојереј Предраг Шћепановић.

ОНЕЧОВЕЧЕЊЕ

ФИЛОЗОФ и народни посланик Драган Бојовић оценио је да је ова књига својеврсна хроника времена пропадања људскости, онечовечења, издаје, али и подвига.

Извор: https://www.novosti.rs