Саопштење Црквене општине Даниловград и Православног братства Свети Арсеније Даниловград

Величанствена побједа над гонитељима Цркве Христове, остварена 30. августа прошле године у Даниловграду, као и у цијелој крштеној Црној Гори, не даје мира појединим маргиналним и острашћеним групама и покретима, који се не могу помирити с чињеницом да је зло рађење – готово суђење.

Тако је претходних пар дана једна смијешна скупина лажних патриота, инструирана од стране рестлова безбожничког режима који су се у преетходној години истакли гоњењем Цркве и учесника литија, поставила у центру Даниловграда изазивачки транспарент на којем су, у контексту напада појединих грађана Цетиња на Митрополију црногорско-приморску, исписали поруку „Danilovgrad je uz Cetinje“.

Ова гротескна и апсурдна порука долази из кухиње оних који су попљували све што је свето и честито на слободарском Цетињу Петровића, који су се бацали дрвљем и камењем на ћивот светог Петра Цетињског и на најдостојнијег његовог наследника блаженопочившег митрополита Амфилохија. Ови мрачњаци и сада покушавају да обрукају часне Бјелопавлиће и Данилоград. Има ли већег парадокса од тога да је неком помраченом уму пало на памет да из града светог Василија Острошког и светог Арсенија, другог архиепископа српског, шаље поруке мржње према Цркви која је овом народу највећа светиња. Зар је то добродошлица туристима који ових дана у великом броју пролазе кроз наш град, истакнута на највиднијем мјесту, зар са таквим укаљаним лицем треба да изиђемо пред госте града? Бјелопавлићи и сви часни Даниловграђани то никада нису чинили.

Да чудо буде веће, а брука очитија, у ову погану игру су се укључиле и општинске структуре, па се у маниру ревносног партијског апаратчика, извјесни чиновник, у маниру ревносног партијског апаратчика, општинског Секретаријата (гле, чуда!) за заштиту животне средине и просторно планирање да докаже као прогонитељ Цркве, незаконито потписао дозволу да се овај транспарент мржње постави у центру града, стављајући тако прст у око свим поштеним грађанима овог града и издајући оно што би требало да је принцип рада локалне самоуправе – да буду сервис сопствених грађана, а не опскурних идеологија којима је мјесто на сметлишту историје.

Имајући у виду да је оваквим гестом локална самоуправа прекршила закон на штету готово свих грађана Даниловграда, против одговорних лица ће бити покренут поступак пред тужилаштвом ради утврђивања њихове одговорности за овај срамни чин. Такође, имајући у виду да је ово непочинство изазвало оправдани револт грађана, који се огледа у томе што је наведени изазивачки транспарент већ два пута уклањан из центра града, упозоравамо надлежне да уколико се наведени транспарент не уклони у најкраћем року, општинска власт ће бити суочена са грађанским протестима у циљу заштите угрожених грађанских права и очувања сигурности савјесних грађана Даниловграда.

Нека се нови (а у ствари они исти, поражени) прогонитељи Цркве сјете да још нико није успио ко је с Богом ратовао и нека знају да ми нећемо одустати од очувања образа Даниловграда и Бјелопавлића.