ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЧИКАГА ПРОГЛАСИЛА ВИДОВДАН ЗА ПРАЗНИК ГРАДА

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА Чикага Лори Лајтфут прогласила је Видовдан празником града Чикага.

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЧИКАГА ПРОГЛАСИЛА ВИДОВДАН ЗА ПРАЗНИК ГРАДА: Њене речи о српском народу ће вас дирнути (ФОТО)

Такву одлуку је донела с озбиром на чињеницу да град Чикаго има једну од највећих српско-америчких заједница у Сједињеним Државама, наводи се у званичном указу градоначелнице објављеном на „Serbian miror“.

Таква одлука је донета и јер су се српски емигранти насељавали у Чикагу од 1880-их година, доприносећи јачању града у областима уметности и музике, бизниса и финансија, правосуђа и државне управе, образовања и социјалних услуге, као и науке и медицине.

Ова одлука је донета и због тога што ,како је истакла градоначелница, Видовдан слави помирење и издржљивост народа који је био потлачен, који стреми ка слободи, достојанству и једнакости- универзалним идеалима који инспиришу и захтевају нашу константну опрезност до овог дана.

Подсећа се да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. јуна 2005. године, чиме су формализовани културни, историјски и економски односи који постоје између Београда и Чикага деценијама.

Градоначелница истиче да је Видовдан један од најважнијих културолошких празника за Србе широм света – дан када се одаје почаст српском поразу од Отоманског царства и пет векова насилне владавине због одбијања људи да вољно прихвате туђу власт.

С обзиром, како је истакла градоначелница да се „слави помирење и издржљивост народа који је био потлачен, који стреми ка слободи, достојанству и једнакости – универзалним идеалима који инспиришу и захтевају нашу константну опрезност до овог дана“.

Сада, стога и Лори Лајтфут, градоначелник града Чикага овим проглашава 28. јуни 2021.године који ће бити Видовдански дан у Чикагу и охрабрује све становнике да се придруже у прослави овог дана и свему што он представља – наводи се прокламацији која је прослеђена нашем листу преко угледног проте Велибора Џомића из Подгорице.

Извор: https://www.novosti.rs/