КЊИЖЕВНИКУ МИЛУТИНУ МИЋОВИЋУ ДОДИЈЕЉЕНО ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ ОД СТРАНЕ САВЕЗА ПИСАЦА РУСИЈЕ

(почетаком маја, 2021.)

Ових дана је Савез писаца Русије додијелио високо књижевно признање – Медаљу за мајсторство и подвижништво на добро руске литературе (Медаль за мастерство и подвижничество во благо русской литературы) књижевнику и предсједнику Књижевног друштва „Његош“, Милутину Мићовићу.

Већ двије деценије Милутин Мићовић присутан је у руском културном простору.

Ауторско вече Мићовића у Централном дому писаца са Анастасијом Черновом и руским колегама писцима

Године 2010, у превод познатог  слависте и антологичара, објављен је избор из Мићовићеве поезије Трагови будућности,  у Москви.

Учествовао је на многим конференцијма  у Москви по питањима словенске културе и објавио десетину радова нау руским часописима. Био је суорганизатор обиљежавања 200 годишњице Његоша у Русији.  Написао је предговор за први превод на руски језик д „Луча микрокозма“,  и «Биљешнице Његошеве

Поезију и прозу Милутина Мићовућа преводили су на руски језик, поред А. Базилевског и преводиоци: Александар Шумилов, Иља Числов, Сергеј Главјук, Наталија Блудилина, Елена Осипова и др.

Медаља за мајсторство и подвижништво на благо руске литературе, Мићовићу ће бити уручена у Савезу писаца Русије, приликом његове прве посјете Москви.

На руски језик превела:  Анастасија Бурцева                       На руски језик превео Иља Числов