Комар Рашку Коњевићу: Зашто Вам је проблематично…

Горан Комар поручио Рашку Коњевићу: Зашто Вам је проблематично што у Херцег Новом живе већински Срби?

Пише: Горан Комар

Господине Коњевић,

Поменули се Херцег Нови у контексту ваших пројекција извјесне законите интервенције Владе Црне Горе.
Тај град сте одредили као репер – појавност туђег етницитета – српске народносне већине (цитирам: „демографске структуре“).

Дакле, непожељне етничке припадности. Његовог генеричког, историјског хода. И ви и ваше присталице, моје је мишљење, можете испољавати етничку припадност и одређење како желите. Али, не можете истицати демографски састав црногорског града као непожељну чињеницу.

Та је чињеница резултат историјских процеса. Нећу ни једно слово написати о чињеници бројности црногорског националног елемента. Само ћу утврдити да је српски затомљаван и брисан систематичном активношћу југословенских и црногорских комуниста.

Ипак, пад Демократске партије социјалиста је релаксирао црногорски социјални и политички простор до прилике да се његово становништво слободно опредјели у погледу националне припадности. У том смјеру, вјерујте ми, доживјећете непријатна сазнања, али, такође, Црна Гора ће добити прилику да се увјери о вашем демократском капацитету и опредјељењу. Када се суочите са убједљивом српском националном већином у Црној Гори.

Ваш став је органски свезан са политичким програмом организације која је на Балкану дјеловала прије седамдесетак и нешто више година. Данас упирати на град са минималном српском већином као на пријетећу по Црну Гору појавност, није далеко од позива на прогон.

Ви, народни посланик попут писца Николаидиса. Нови одређујете као аномалију. Сугеришете дијаспорни карактер његовог становништва. Веома проблематични, неевропски погледи који могу бити занимљиви европским партнерима Црне Горе.