Директорица Латковић је од нас ипак тражила да ћутимо!

О учитeљима ће потоњу ријеч рећи њихови ученици: Директорица Латковић је од нас ипак тражила да ћутимо!

Директорица даниловградске Гимназије „Петар I Петровић Његош“, Наташа Латковић реаговала је на излагање премијера Здравка Кривокапића током састанка са директорима предшколских установа, основних и средњих школа рекавши да неће ћутати иако је тешко сабрати утиске након позива на разговор на којем вам је ускраћено да говорите.

На ове њене изнесене ријечи реаговали су на Фејсбуку и бивши ученици те школе, лучоноше и тадашњи чланови Ђачког парламента, Максим Војводић и Бојана Шолаја. 

Немам навику да се на друштвеним мрежама изјашњавам о оваквим темама, није мој стил, али ово не могу и нећу да прећутим, написала је Шолаја која је проглашена и за најбољу студенткињу Филозофског факултета за студијску годину 2020/21. годину.

Уважени предсједниче Владе Црне Горе Здравко Кривокапићу, ако тражите провјерене партијске војнике међу директорима црногорских школа, ово је уџбенички примјер! Наташа Латковић је жена која је у рекордном року у Гимназији „Петар I Петровић Његош“ успјела да учини немогуће – да најпопуларнију средњу школу у Држави учини најконтроверзнијом. Школа која је некада његовала критичку мисао и образовала младе људе који су спремни да ово друштво унапређују у сваком смислу, одједном се претворила у вртић. Латковићева је учинила да велики дио професора због којих је Гимназија уживала горепоменути углед напусти ту школу. На концу, била је у потпуно отвореном сукобу са једним од њих – професором Југославом Благојевићем, живом легендом наше Гимназије. Њена мета нису били само професори„, рекла је.

Шолаја

Према њеним ријечима, Латковићева је, уз помоћ својих вјерних сабораца међу професорима, интензивно вршила мобинг над ученицима који су исказивали критичку мисао и у потпуности игнорисала захтјеве и препоруке Ученичког парламента, на чијем је челу била, заједно са Максимом Војводићем.

Коначно, отворено је игнорисала препоруке Заштитника људских права и слобода, да се ниједно од писама у службеној употреби не смије дискриминисати, бранећи се да Заштитник „само издаје препоруке“. О толико хваљеној атмосфери у Школи, толико. Са поносом могу да кажем да сам први ђак генерације у овој Гимназији који није добио позив на традиционално уручење награде, само зато што сам отворено устала против оваквог управљања Школом. Надам се, стога, да ће моја вољена Гимназија коначно добити директора каквог заслужује, а госпођа Славица Павићевић достојног насљедника. Надам се да ће са школских ходника нестати плејлиста Латковићеве и да ће ученици коначно поново добити шансу да, по власитом избору, на школском одмору пјевају да не желе да буду „another brick in the wall„, написала је Шолаја.

Недуго за њом, на Фејсбуку је реаговао и Максим Војводић.

Директорица Латковић је од нас ипак тражила да ћутимо! Као бивши потпредсједник Ђачког парламента и носилац звања ,,Луча“ из гимназијских дана, не могу а да се не осврнем на ово писмо упућено предсједнику Владе Црне Горе, Здравку Кривокапићу. Читајући писмо, запитао сам се да ли се ради о истој особи коју сам познавао. Како наш народ не може без Рада Томовога (за којег не знам је ли чула директорица о којој је ријеч), одмах се присјетих да ,,страх животу каља образ често“, па у томе нађох одговор на ово понизно, а претпостављам и посљедње, обраћање са мјеста директорице. Неизмјерна фрустрација, непоштовање и безобразлук враћа ме у оне тамне стране мојих гимназијских дана“, рекао је Војводић.

У оне дане када сам, додаје, захваљујући госпођи која изискује високи ниво демократије, био на црној листи управо због тога што нијесам хтио да ћутим.

Војводић

„Иста та особа питање опстанка ћирилице у васпитно-образовним установама у доба ДПС-а назива вјерским и политичким питањем. Штрајк професора као слободно изражавање незадовољства разумије сада, док тада није разумјела слободно изјашњавање свих ученика у анкети организованој од стране највишег ђачког тијела у школи- Ђачког парламента. Морам напоменути дотичну да су, непуних десет минута након што је анкета стигла до ње, већ исказано мишљење колективно отказала два одјељења. Је ли то слобода коју она пропагира?„, написао је.

Војводић истиче да је такође та иста особа била она која није дозволила Радио Телевизији Републике Српске да уђе у двориште школе и сними интервју са ђацима и професорима, већ се то одвијало на паркингу, уз пратњу двије камере полицијских доушника у Даниловграду. Осим РТРС, није дозволила ни представницима медија из Црне Горе да посјете школу и обаве разговор са њом.

Иако сличних примјера има на десетине, чији сам живи свједок, као и Бојана Шолаја (ђак генерације 1999.), мислим да је довољно речено о каквој се особи ради. Стојим иза сваке Бојанине и моје ријечи!  Дошло је вријеме да се позиција таквих полтрона доскорашње власти почне трести до темеља и угрожавати предиспозиције које су их довеле на то мјесто- чланска карта и партијско повјерење„, рекао је Војводић.

Он је напоменуо да је Наташа Латковић дошла на чело ЈУ Гимназије ,,Петар I Петровић Његош“ у Даниловграду недуго након смјене Славице Павићевић, у чије су вријеме, на манифестацији поводом Дана школе, пјевала четири гуслара!

Поднијела је жртву заштитивши ђаке који су обиљежавали годишњицу НАТО бомбардовања којима је због тога пријећено избацивањем из школе. Све је јасно као дан„, закључио је Војводић.

Извор: https://www.in4s.net/