Симовићу, прошло је вријеме награђивања батинаша

Отворено писмо родитеља дјетета које је злостављала никшићка полиција: Симовићу, прошло је вријеме награђивања батинаша

Без сумње, тај датум ће остати уписан црним словима у сјећању честитих Никшићана који су се те вечери окупили уједињени око светиња и свештеника. Те вечери, један број службеника под командом начелника Горановића је свјесно кренуо нечовјечно и понижавајуће на штету својих суграђана, а под окриљем ноћи и пуном ратном опремом

Милутин Симовић

Сјећају се добро Никшићани оне ноћи масовног пребијања грађана који су се спонтано окупили како би изразили неслагање са лишавањем слободе, његовог преосвештенстава епископа будимљанско – никшићког господина Јоаникија и свештенства, стоји у писму Мила Цицмила, родитеља дјетета које је злостављала никшићка полиција предсједнику Општине Никшић Милутину Симовићу. 

Његово писмо преносимо у цјелини:

Предсједниче Општине Симовићу,

Као родитељ и Никшићанин сам са жаљењем примио вијест да сте 30.12.2020. године, у својству предсједника Општине Никшић, уприличили пријем за службенике Центра безбједности Никшић, Баја Варајића и Видоја Жугића, који су проглашени за најбоље службенике у 2020. години, а којима сте придружили начелника Центра безбједности Никшић Тихомира Горановића и командира станице полиције Дарка Мађарића и том приликом им, у име локалне управе и грађана Никшића, одали признање на професионалном, посвећеном и преданом односу према очувању јавног реда и мира у нашем граду.

Не знам да ли сте у међувремену обавјештени, па ако нијсте да Вас обавијестим-прошло је вријеме награђивања униформисаних батинаша.
Наиме, сјећају се добро Никшићани оне ноћи масовног пребијања грађана који су се спонтано окупили како би изразили неслагање са лишавањем слободе, његовог преосвештенстава епископа будимљанско- никшићког господина Јоаникија и свештенства.
Те вечери су најмање три или више униформисаних службеника моје дијете немилосрдно батинала, очигледно у покушају да га убију, док их у томе нијесу вапајем омели други окупљени грађани, нудећи своју смрт за живот дјетета. Са тим у вези и у Мишљењу Заштитника људских права и слобода бр.01-374/20-4 од дана 30.9.2020.године је установљено да су службеници ЦБ Никшић повриједили право на достојанство и неповредивост личности мог дјетета и то нечовјечним и понижавајућим поступањем.
Баш те вечери службеник Горановић је, по свему судећи, планирао акцију док су службеници Мађарић и Варајић директно дејствовали на терену и учествовали у акцији која је за резултат имала масовно кршење људских права окупљених грађана, на срамоту свих часних службеника Центра безбједности Никшић који су истински служили и служе грађанима.

И данас Горановић и Мађарић раде све како би опструирали поступак који се овим поводом води пред надлежним тужилаштвом.

Без сумње, тај датум ће остати уписан црним словима у сјећању честитих Никшићана који су се те вечери окупили уједињени око светиња и свештеника. Те вечери, један број службеника под командом начелника Горановића је свјесно кренуо нечовјечно и понижавајуће на штету својих суграђана, а под окриљем ноћи и пуном ратном опремом.
Мада, све ово знате и Ви и ја, као и цјелокупна домаћа и међународна јавност.
Па ипак, одлучили сте да злоупотрјебите свој положај, одлично знајући да часни Никшићани никад не би захвалили службеницима који су оне вечери немилосрдно кренули на браћу, сестре, кумове, комшије и суграђане укључујући и дјецу и трајно згазили професионални, посвећени и предани однос према вјерујућим суграђанима, демонстрирајући голу силу и бруталност.
Предсједниче општине Симовићу,
знате да Никшић и Никшићани имају дуго памћење, живе његујући слободарски дух и баштинећи традиционалне вриједности правдољубивости, заједништва и људскости. Ваш избор је био да одате признање батинашима у униформама који су одговорни за крв и сузе које су проливене те вечери, а не да примјера ради позовете и искажете поштовање према њиховим жртвама.
Узалуд прање биографија и признања у које не вјерује ни онај који их даје ни онај који их прима, јер народ зна.
Част и брука живе довјека.

У Никшићу 11.01.2021. Миле Цицмил

Извор: https://www.in4s.net/