Грађани Даниловграда траже смену полицајаца због малтретирања током литија

Пише Сенка Милош

Грађани Даниловграда који су учествовали у литијама подршке Српској православној цркви због срамног Закона о слободи вероисповести, од премијера и Владе Црне Горе траже хитну смену првих људи полиције због малтретирања током литија. Петицију је потписало хиљаду грађана, траже да оду они који су вршли психички и физички притисaк на људе.

Грађани Даниловграда мисле да је време да одговарају они који су током мирног протеста на улицама злоупотребили своја овлашћења. У петицији стоји да су се полицајци кретали у пољу које им омогућава да формално не прекрше прописе, али су ипак малтертирали грађане који нису ништа скривили.

Један од потписника, Иван Булатовић за Спутњик каже да је полиција током свих дана протеста, уместо да штити грађане, штитила позиције оних који су јој у том тренутку били налогодавци, непрекидно трагајући за организаторима литија, којих заправо није ни било, радило се о застрашивању, објашњава Булатовић.

Литија у Даниловграду

© ФОТО : СПУТЊИКУ УСТУПИО ИВАН БУЛАТОВИЋЛитија у Даниловграду

Малтретирање током литија

„Обично су прво излазили млади, а њима су се придруживали и старији, ово је мали град. Међутим, полиција је долазила у раним јутарњим часовима, људе избацивала из кревета и приводила. Све су их држали у пуном року од шест сати, то је законски максимум за држање таквих лица у полицијској станици. Држали су их без икаквог образложења, па и без налога Тужилаштва. У неким случајевима било је и налога да се људи пусте, али су ипак задржани шест сати. Многи су хапшени због основане сумње да су у литијама користили пиротехнику, да су заустављали саобраћај и слично, без посебног навођења зашто су управо они сумњиви“, каже Булатовић.

Полиција је привела и задржала готово педесет грађана Даниловграда који су бранили светињеНајчешће су хапшени и задржавани они за које се „тврдило да су сумњиви“, односно да све организују. Булатовић, који иначе ради у правосуђу, каже да је јасно да се радило о застрашивању.

Хапшени као криминалци

Наш саговорник је и на својој кожи осетио, како каже, руку „закона бивше власти“, такође је ухапшен и одведен у станицу као криминалац, био је осимњичен за организацију спонтаних литија у последњој недељи пред парламентарне изборе. Масовне литије тада су се у Даниловграду одржавале сваког дана.

Учесници литија од премијера и Владе Црне Горе траже хитну смену првих људи полиције због малтретирања, психичког и физичког притиска

© ФОТО : СПУТЊИКУ УСТУПИО ИВАН БУЛАТОВИЋУчесници литија од премијера и Владе Црне Горе траже хитну смену првих људи полиције због малтретирања, психичког и физичког притиска

„Пробуђен сам врло рано ујутро, полицијска патрола је дошла по мене, лишили су ме слободе и одвезли полицијским аутом. Све је то могло да буде у границама закона, тако што би добио позив и време кад треба да се јавим, да дођем и дам исказ. Ускоро је дошао полицајац и послао ме код начелника полицијске станице, заправо су ме спровели у затворени, уски, ходник са тоалетом. Ту сам провео шест сати, без икаквог образложења. Ту су привођена и нека лица због прекршаја у саобраћају, били су са мном неко време, али су саслушавани и пуштани“, прича нам Булатовић.

Као објашњење зашто је без разлога толико задржан, речено му је да у станици имају само један компјутер, што сматра потврдом да се радило о игри, односно тортури. Тужилаштво је одбацило кривичну пријаву полиције, оптужбу да се није придржавао здравствених мера због коронавируса.

„Саслушавао ме је лично начелник, али то је био неформални разговор иследничке природе који уопште није био везан за само кривично дело, већ за мој радни ангажман и личне особине. Није било ни записиника. Тек након тог разговора било је и формално саслушање код другог полицајца“.

Графит у Даниловграду

© ФОТО : СПУТЊИКУ УСТУПИО ИВАН БУЛАТОВИЋГрафит у Даниловграду

Траже да се склоне „злостављачи“

Булатовић додаје да је илустративан и пример Јелене Поповић која има 18 година, у станици полиције имала је исти третман, само зато то је испред једне од колона носила крст, при том се придржавала свих мера расписаних због короне. Приведена је као организатор скупа. Као организатор, привођен је и свештеник Жељко Ћалић.

Хиљаду потписника петиције из градића у коме живи око пет хиљада људи тражи да се они који су злостављали учеснике литија склоне са позиција, пре свих начелник полиције у Даниловграду, Марко Калезић. Траже и смену командира полиције Славка Ђуровића и неколико полицијских инспектора који су били активни у праћењу и прогону учесника, који су нелегално снимали људе у цивилу.

Очекују да премијер Здравко Кривокапић и нова Влада, односно министар унутрашњих послова особе које су се компромитовале смене са одговорних места због злоупотребе овлашћења.

Смену врха полиције тражи хиљаду грађана Даниловграда

© ФОТО : СПУТЊИКУ УСТУПИО ИВАН БУЛАТОВИЋСмену врха полиције тражи хиљаду грађана Даниловграда

„То су људи који су се на сваком кораку трудили да буду необјективни према онима који су били учесници литија, а са друге стране су помагали онима које је режим организовао, прорежимске колоне. Посебно када је била прослава независности Црне Горе 21. маја, када је сама полиција учествовала у организацији колона присталица бившег режима. На снимцима се види како полицајци ређају аутомобиле у колону и одређују маршруту“, каже Булатовић.

Извор: Спутњик Вести: Најновије вести дана, новости из света и Србије (sputniknews.com)