Има ли Црне Горе без Његоша?

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ: 

Нотирамо још једну годину без Његошевог дана као националног празника културе у нашој Црној Гори, Његошевој Црној Гори. Дана, који би, вјерујемо, успио ујединити и помирити православну браћу савијену под овим парчетом најљепшег неба.

Још један 13. новембар, у Његошевој Црној Гори, која га званично неће споменути.

Удружење књижевника Црне Горе изражава искрену наду да ће снаге разума и културе у новој констелацији односа превазићи приземне и јефтине облике политикантства и пронаћи модалитете да се овај велики и значајан датум наше културе и историје обиљежи како доликује једном неспорном великану. 

Петар Други Петровић Његош, владика и господар Црне Горе, један је од наших највећих књижевника и уопште изданака које је ова земља дала. Његошем би се засигурно поносиле и много веће европске и свјетске културе него што је наша, те стога, сматрамо да немамо право да светковину културе не вежемо баш за овај дан. Подсјетићемо и на ријечи блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, наследника Светог Петра Цетињског и једног од најугледнијих чланова нашег Удружења, који је редовно истицао да „Црна Гора која не поима Његоша у његовој свеукупности, није истинска и права Црне Гора”.

Како се поново не би нашли у опасности да скренемо с пута који нам је утабала светородна лоза Петровића, а прије свих и више од свих Ловћенски Тајновидац, подсјећамо јавност Црне Горе да нашој држави тај празник јесте потребан као мост помирења православља на овом поднебљу. Уосталом, има ли Црне Горе без Његоша?

Удружење књижевника Црне Горе

Предсједник, Новица Ђурић

Извор: https://iskra.co/