У сусрет попису

Пише: Jугослaв Благојевић, предсједник СП Његош

„Сви људи који живе у нашој домовини јесу Срби, који су већином православне вјере, а има их неколико римокатоличке и мухамеданске“ записано је у „3емљопису Књажевине Црне Горе“ далеке 1856. Такође, ту се наводи да Срба у Црној Гори има око 300000 и да сви говоре српским језиком. Исто је наведено и касније у „Земљопису“ из времена књаза Николе. И тако све до 1945 године када се, по диктату КПЈ, број Срба у ЦГ своди на 1,87%. На попису 2011 године као Срби се изјаснило 28,73%, а да говори српски језик њих 42,88%. И тада, као и 1945 године уз притиске, уцјене, и фалсификовање резултата пописа. Све наведено је, мање —више познато и наведено је само подсјећања ради.

У вријеме трајања короне, када су обустављене многе активности свих, па и Српског покрета Његош, а у сусрет попису 2021 године, што је био и један од главних разлога оснивања Покрета, желим овим текстом да анимирам чланове и симпатизере Покрета да узму активно учешће у припремама за попис 2021 године.

Наравно да, као Покрет који се бори за права Срба и говoрника српског језика у ЦГ желимо да на предстојећем попису буде повећан број и једних и других. Не желимо, нити можемо то постићи било каквим притисцима или убјеђивањима већ само позивом на слободно изјашњавање, које до сада нијесмо имали. Надамо се да ћe, по први пут демократска и слобoдном народном вољом изабрана власт у ЦГ то и омогућити.

Сви они који се осјећају Србима треба тако и да се изјасне на попису. Сви који сматрају да је њихов језик српски треба то да верификују и на пописном листу.

По први пут у новијој историји неће бити негативних последица због таквог изјашњавања. При томе треба имати на уму и значај таквог изјашњавања за СПЦ и МЦП и њихов статус, који мора бити исти као и за све остале канонске цркве и вјерске заједнице у ЦГ. Наравно, тиме ћемо побољшати и положај српског народа у ЦГ који мора бити равноправан са свима осталима, не тражећи за Србе ништа више од онога што имају сви остали народи у ЦГ, али и не пристајући никада више ни на ништа мање од тога. И сада можемо , a послиje попиca, надам се још убједљивије ћемо моћи тражити да српски језик буде службени језик у ЦГ и да ћирилица буде суштински, а не формално равноправна са латиницом.

Јасно је и мени, као и будућим критичарима оваквих мојих али и ставова СП Његош, да су у нормалној држави оваква питања и изјашњавања споредна и подразумијевајућа. Но док живимо у држави која тек треба да постане нормална и док се још увијек морамо борити за свој статус и своја права, ова питања остају и јесу веома битна и морамо се изборити за њихово рјешавање. А то значи да Црна Гора, нас Србе мора прихватити као своје грађане, равноправне са свима осталима, јер и ми Црну Гору доживљавамо као нашу државу. Све то ћемо постићи само ако нас на попису 2021 године буде што више.

One thought on “У сусрет попису

  • 18. октобра 2020. у 13:18
    Permalink

    Браћо и сестре ,имамо прилику да никада више не будемо у ситуацији да нас птцењују као народ.
    Да обновимо темељ српски ,напомињући увијек са поносом наше битисање на овим просторима и нашу културу која је старија од огромне већине европских народа који покушавају да нас понизе и потру наш идентитет .
    Загрлимо нашу браћу која мисле другачије и објаснимо им да смо сви ми на овим просторима један народ ,три вјере.
    Српски род и српска душа ,најшира и најтрпељивија ,они који праштају и они који недају на себе,своју породицу ,своју вјеру и своју Цркву!!!
    Свака наша побједа и успјех је побједа и наше браће која супротно мисле.
    Знањем и културом их ослободити страха и предрасуда које имају и које их удаљавају од свог поријекла и истине коју су им украли у покушају да будемо оно што нијесмо .
    Сачувајмо их од њих самих.

Comments are closed.