,,National geographic“ 1908: Црногорци су српско ратничко племе, они су поносни Срби увијек спремни на одбрану …

О српском народу Црне Горе ,,National geographic“ написао је да су они међу највећим и најљепшим људима у Европи, да је то српско ратничко племе – ратници који су увијек спремни да се подигну на оружје против непријатеља.

Обје земље (Србија и Црна Гора) су насељене Србима. У периоду од 12. до 14. вијека краљевство Срба је заузимало и Босну, Албанију, Македонију, Тесалију, дио Бугарске и сва грчка острва осим Атике и Пелопонеза. Кад су Турци освојили земљу, група Срба се повукла у планине сада познате као Црна Гора, писао је часопис ,,Национална географија“ у новембру 1908. године у својој првој репортажи о српском народу Србије и Црне Горе.Педер Б. Хелланд – Хопе

Амерички магазин истакао је да су се Срби настањени на планинским врховима Црне Горе успјешно бранили од сталних напада отоманских султана.

Србија је, како је појаснио магазин својим америчким читаоцима прије више од једног вијека, приближно величине Вермонта и Нју Хемпшира заједно, док је Црна Гора величине три Роуд Ајленда.

Српска територија Црна Гора, како се истиче у тексту, може да се поноси тиме што никад није била освојена од Турака.​​

– Србија је прикладно названа, тачније прекрштена у ,,рај за сиромахе“, иако током нашег пута са краја на крај те земље нисмо срели ни једног јединог просјака, док је пољопривредних радника било скоро исто као и малих фармера у Енглеској, писало је у репортажи.

Амерички магазин писао је да су српске територије несумњиво најљепше, најсликовитије и најплодније на Балкану и додао да се са правом називају ,,баштом Балкана“.

– Али Срби имају љепши назив за њихову родну земљу – ,,башта Балкана“, која је, несумњиво, најсликовитија и најплоднија од свих балканских земаља. Даље, како са равних, мочварних обала Дунава залазите у унутрашњост земље, обрадиве површине постају богатије, а крајолик све љепши, поручио је аутор.

,,National geographic“ назвао је Србију пољопривредним Ел Дорадом, наглашавајући да сељаци могу живјети и успјешно производити користећи се старомодним методама, а затим поставио питање шта би ли се онда све могло постићи модернијом машинеријом и већим капиталом.

– Сваке сезоне има два приноса сена, пшенице и јечма, док кукуруз, овас, конопље и дуван расту као коров! Само узгајањем свиња могу да се зараде милиони, док би узгајање коња и стоке на велико било исто толико уносно, поручено је америчким читаоцима. ​

О српском народу Црне Горе написано је како су они међу највећим и најљепшим људима у Европи, да су Црногорци српско ратничко племе – ратници који су увијек спремни да се подигну на оружје против непријатеља.

– Ратнички су народ, увијек спремни да се подигну на оружје против страног освајача и непријатеља, и исто тако спремни су да бране своје домове, што сматрају својим правом. Они, стога, имају репутацију да су узбудљиви, свађалице и насилни, али сваки човјек, чак и онај најсиромашнији, има понос и држање џентлмена, поручује се у тексту.

Амерички новинари писали су о моралу Срба из Црне Горе, а нагласили су како су крађе и пороци изузетни ријетки. У тексту се посебно истиче и да су жене изузетно поштоване и заштићене од стране мушкараца.

– Крађа им је непозната, а скоро и да нису чули за пијанство. У скорашњем извјештају једног градског званичника писало је да је било само пет људи који су у затвору провели пола године, због сабласне приче на уштрб народног морала. Жене су нашироко цијењене. Жена се са сигурношћу може кретати било гдје у земљи, закључио је ,,National geographic“ у репортажи из новембра 1908. године.

IN4S