НВО Не дамо Црну Гору наставља одлучно…

НВО Не дамо Црну Гору наставља одлучно у борби за делегитимисање говора мржње и заштиту права и слобода свих њених грађана

Прећуткује се активизам НВО Не дамо Црну Гору у борби за радничка права и чињеница да су на том пољу направили значајне помаке. И у први план, сасвим свјесно и намјерно од стране одређених медија, се ставља да НВО „тужими свакога ко „такне“ СПЦ и МЦП. На ове теме и још неке актуелне разговарали смо са проф. др Весном Братић, извршном директорком НВО Не дамо Црну Гору и проф. др Сергејем Ђурановићем, Универзитет Вашингтон у Сент Луису, САД

Како коментаришете нападе „грађанског активисте“ Велибора Ивановића који је НВО „Не дамо Црну Гору“ назвао рекламом „ретроградна и илегална организацији коју препознаје као Српску политичку централу”, након што се поднијели кривичну пријаву против њега због вријеђања СПЦ?

Коментар грађанског активисте је његово лично мишљење на које као и сваки грађанин Црне Горе има пуну слободу и право све док то не прелази у говор мржње. Кривичне пријаве нису једино чиме се бавимо мада неки медији и појединци познати по блискости прошлом режиму желе да нас представе као некакав „тужбени биро“. Али, тај селективни приступ је, наравно, намјеран и свјесно се пласира само један дио приче. Рецимо да се избјегава рећи да смо поднијели пријаве и против лица која су уништавала имовину ИЗ у Пљевљима и писала графите с порукама мржње према нашим суграђанима исламске вјероисповијести.

Прећуткује се и наш активизам у борби за радничка права и чињеница да смо на том пољу направили значајне помаке. И у први план се ставља да „тужимо свакога ко „такне“ СПЦ и МЦП. Статистички гледано, јесте највише пријава за говор мржње против Срба и Митрополије, али само зато што је највећи жалац говора мржње у предизборном, а, ево, и у постизборном периоду упућен управо на адресу Срба, СПЦ и њених великодостојника/свештенства, па је то, сложићете се, логично. Наша НВО је оформљена почетком јула ове године тако да се тај, предизборни период поклопио са нашом активношћу на пољу заштите права грађана без обзира на националну, вјерску или било коју другу припадност. Имали смо савршене округле столове и подкасте са истакнутим стручњацима из области екологије, урбанизма, економије, владавине права, образбања и политичке корупције. Нико, ама баш нико, од активиста или новинара портала који се нама готово свакодневно баве није се потрудио да дође и чује о чему ми то говоримо. Иако су позивани уредно, сваки пут.

У једном нашем ранијем саопштењу наведено је да се на црногорској медијској и квазиграђанској сцени ствара дихотомија између православног и српског који се сврставају под термин „ретроградан“ и свега осталог, па и добродошлог говора мржње на рачун претходне двије категорије. Дакле, или/или. Или си Србин или си грађанин. Ако си Србин, онда грађанин ниси. То највише говори о једном системском проблему с којим се као друштво суочавамо и на којем ће образовни систем морати озбиљно и систематски да ради јер сваки неогебелсовски дискурс мора да се делегитимише. Посљедице таквог дискурса могу да буду јако озбиљне уколико је он дуго присутан и прећутно се доживљава као легитиман. Таргетирање цијеле једне заједнице и једног етноса као „ретроградног“ је недопустиво.

проф. др Весна Братић

Неразумљиво је шта се подразумијева под појмом „илегална“ – НВО Не дамо Црну Гору је уредно регистровано удружење, а већини јавности су познати како и наш оснивачки одбор тако и наши истакнути чланови. Ваљда је придјев „илегална“ ту да ти испразни коментари зазвуче моћније и опасније. А за синтагму „српска политичка централа“ вам заиста не бисмо умјели одговорити шта значи. Али страшно подсјећа на дискурс са приградских партијских састанака из филмова Живка Николића.

Такође не бисмо додатно коментарисали активности грађанског активисте јер с њима нисмо детаљно упознати, али они који јесу кажу да међу тим активностима има и неких које имају елеманата кривичног дјела (не из домена говора мржње, један посве други домен, али крајње необичан за грађанског активисту). Коментарисали бисмо „наводе“ који се односе на нас, а који подсјећају помало на политкомесарски  дискурс, или говор са састанка неког ОУР-а или СОУР-а од прије коју деценију, а „наносе мало“ и на дискурс једне естрадне умјетнице из региона.

Укратко, уколико гдину Ивановићу или било коме, смета што користимо своје законско право да се заштитимо од говора мржње – можемо га упутити на једну крајње једноставну једначину: кад буде мање говора мржње, биће и мање тужби.

У суштини, цијенимо да је у цијелој овој причи око господина Ивановића најмање битна жеља да се он нешто заштити од нас – у позадини свега је једна крајње транспарентна намјера да се наша НВО представи као нешто лоше и антицрногорско, антиграђанско. Што не може бити даље од истине.

Ваш рад протеклих мјесеци обиљежило је константно указивање на бројне аномалије у друштву, за које су углавном криви људи из бившег режима? Да ли сте због тога на „мети“?

Претпостављамо да јесмо. Аномалија у црногорском друштву је било много и на њиховом исправљању ће морати пажљиво и стрпљиво да се ради. Наше друштво је доживјело једну велику и значајну промјену. Грађани су рекли шта мисле о претходној власти и систему, мирно, оловком, излазношћу и једним потпуно демократским путем.

Наша НВО окупља универзитетске професоре и не само њих, али је та нека „прва постава“ један број универзитетских професора који су пожељели да свако из своје струке, на начине на које може и умије, добронамјерно и у једној дијалошкој атмосфери дају допринос оздрављењу друштва.

проф. Сергеј Ђурановић

Друштво у којем је било ко ниподаштаван, малтретиран, дискриминисан због своје националне, вјерске, родне или било које друге  припадности није здраво друштво. Систем који његује корупцију, непотизам и заштиту „изабраних“ грађана, а урушава егзистенцију и права највећег броја грађана неопходно је у потпуности демонтирати.

А један дио тог демонтирања јесте и делегитимизација бинарне опозиције српско/православно – грађанско. Пракса његовања таквог наратива је дугогодишња и мислим да ће требати времена да се искоријени јер „много пута поновљена лаж“ често зазвучи као истина онима који се не труде да информације провјере и филтрирају. Ово је вријеме у којем је информација, нарочито спинована брза, јефтина, доступна и штетна попут онога што Американци зову „џанк фудом“.

Поднијели сте више кривичних пријава против неодговорних лица због говора мржње који је доминантно усмјерен против СПЦ? Имате ли информацију да ли си покренути кривични поступци против њих?

Процедуре су у току и требало би да добију законски епилог. То, наравно, не зависи више од нас, него од Тужилаштва и Судства. Ми се, свакако, надамо да ће и наше кривичне пријаве, а  тичу се појединаца који су напали Исламску заједницу у Пљевљима или узнемиравали грађане увредљивим графитима у Беранама бити успјешно процесуиране, а починиоци бити преведени правди. У вези с тим случајем већ више пута смо се обраћали како Министарству унутрашњих послова тако и Управи полиције Црне Горе. Вјерујемо да Црна Гора посједује правосудне и извршне капацитете власти који могу квалитетно да заштите све њене грађане. Свакако да постоје добре индиције да ће их у скорој будућности посједовати. Ми смо, заиста, са много добре воље, покушали да укажемо да је мржња, а нарочито генерисање и перпетуирање наратива мржње једна за друштво веома штетна појава. Пријаве доживљавамо као корективно средство, неопходно на почетку док се не створе услови да се едукацијом ова малигна појава не почне искорјењивати.

Преузето од: https://www.in4s.net/