ЈОВАН ВЛАДИМИР – СВЕТИТЕЉ И ВЛАДАР

У издању Српског института за културу из Никшића изашла је из штампе књига професора Цетињске богословије др Васиља Јововића „ЈОВАН ВЛАДИМИР – СВЕТИТЕЉ И ВЛАДАР“. Рецензенти ове стручне монографије, о првом српском владару проглашеним светим, су: проф. др Снежана Божанић са Филозофског факултета у Новом Саду и проф. др Ђорђе Ђекић са Филозофског факултета у Нишу.

У овој монографској публикацији су текстови настали поводом хиљадугодишњице мученичке смрти Светог Јована Владимира (1016-2016). Током прославе јубилеја значајнији догађаји су били: освештење храма Светог Јована Владимира у Бару 25. септембра 2016. године и манастира у селу Курило у Зети 12. новембра 2016. године; научни скупови у Подгорици (2. јула 2016) и Бару (15-17. септембра 2016); „Дани Светог Јована Владимира“ у Бару. У част Светог Краља одржане су бројне духовне свечаности, храмовне славе и свечане академије. Такође, у издању Митрополије Црногорско-приморске покренута је едиција зборника У спомен и славу Светог Јована Владимира, у којој је за пет година (2015-2019) објављено осам зборника у десет књига. Рад на зборницима побудио је интересовање за Светог Јована Владимира, његов живот, вријеме у којем је живио, култ. Сакупљени научни и стручни радови у овој књизи, као и предговори, прикази, резенције, настали су поводом ових догађаја.

Књига је састоји из два дијела. У првом дијелу књиге дати су историографски радови о Светом Јовану Владимиру настали на бази проучавања периодике која је излазила на простору Црне Горе од 30-тих година XIX вијека до данашњих дана. Сабран је дио до сада објављених радова, који су прерађени и допуњени новим сазнањима. Неки радови се објављују први пут „Свач и Свети Јован Владимир“. Други дио књиге посвећен је едицији У спомен и славу Светог Јована Владимира поводом хиљадугодишњице представљења (1016-2016) и састоји се од неколико текстова.                                                                      др Васиљ Јововић