САОПШТЕЊЕ УОЧИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА 2020

СРПСКИ ПОКРЕТ „ЊЕГОШ“

На парламентарним изборима 30. августа 2020, не гласа се за партијске листе, ни за партијске лидере, него за име свог народа, – његову аутентичну  историју, културу, језик, писмо  и вјеру. У последњих 20 година, Црна Гора изложена је организованој компромитацији, разарању и обесмишљавању њеног историјског смисла, не од страног окупатора, него од њене власти. Основни конституенти идентитета историјске Црне Горе, – српски језик, писмо, вјера, у духу савремене црногорске државне идеологије, означени су као кривци, који су ометали Црну Гору у њеном слободном и самосталном развоју. Тиме је означен и српски народ као кривац, иако је историјска Црна Гора настала на српском имену, језику и вјери православној.

            На овим изборима,  вријеме је за свенародни изборни устанак, у којем ће се  мирним путем, у складу са грађанском слободом и личном одлуком бирача, смијенити актуелни режим, који дијели и разара сопствени народ пуне двије деценије, разарајући његове историјске темеље и вјековно устројство цркве.

            Генијално  Његошево дјело, пјесника и владара,  уписано је у памћење овог народа, и његове ријечи и данас, у  најдраматичнијим моментима  народног живота, исијавају божанском искром, која нам освјетљава пут у тјескобама и колективним искушењима.  Срби Црногорци, или Срби и Црногорци, и данас ће се препознати у Горском вијенцу, и видјети да ли служе части и имену,  или отпадају од своје вјере и имена. Ко има Његоша, као свог националног и свјетског генија, тај ће знати да брани свој језик, културу, цркву, слободу и у смутним временима. Ако у свијету знају за Црну Гору по Његошу, дужни смо као народ да покажемо да чувамо духовно, културно и цивилизацијско насљеђе свога народа сабрано у дјелу и личности нашег генија и да се ропски не клањамо свјетским силницима, ни домаћим ненародним владарима, него само крсту и смислу, и братској љубави.

            На долазећим изборима, у понуђеним политичким идејама, уочићемо и оне, који се залажу за овакве вриједности, тј. за модерну али ипак  његошевску  Црну Гору.

            Гласање за њих, добар је глас и сопственом народу!

За Српски покрет „Његош“,

Милутин Мићовић

Датум: 24. 08. 2020.