Књига „Јесам ли жив, Боже“

У навечерје празника Свете Марије Магдалине – Благе Марије, који је слава Епархије будимљанско-никшићке, у понедјељак 3. августа 2020. године, у катедралном манастиру Епархије – Ђурђевим Ступовима, уприличена је промоција књиге „Јесам ли жив Боже“, нашег брата у Христу, почившег Влајка Ћулафића.

Нова књига познатог српског пјесника, књижевника, новинара, научног радника, главног и одговорног уредника „Свевиђа“, часописа Епархије будимљанско-никшићке, те предсједника Црквене општине Беране и оснивач Информативног центра Беране, који нас је напустио 2016. године, објављује се постхумно као дио његове рукописане заоставштине.

Промоцију је водио Васко Драговић, који је, у уводној ријечи, подсјетио на богату и плодотворну биографију Влајка Ћулафића. Навео је да је објавио једанаест пјесничких збирки, двије књиге афоризама и једну књигу сатире. Био је приређивач више дјела из области књижевности и историографије. Поводом осамстогодишњице манастира Ђурђеви Ступови приредио је књижевно-историјску Споменицу овог манастира, а поводом девестогодишњице рођења Светог Стефана Немање и Споменицу Стефана Немање. Захваљујући труду и вјечно живој љубави Влајка Ћулафића према свом српском роду, објављени су и мемоари Војводе Гавра Вуковића, које је он приредио, написао предговор, урадио коректуру и именски предметни регистар. Аутор је и водича кроз Полимски музеј, објављен 2016. Учествовао је на више научних скупова, претежно у области историографије. Године 2019. објављена су изабрана дјела Влајка Ћулафића у пет томова. Добитник је бројних награда за његово књижевно и укупно стваралачко дјело, а међу њима се посебно издваја Златна медаља Светог Георгија Побједоносца I степена којом га је одликовао Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Књига „Јесам ли жив, Боже“ објављена је 2020. године у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, а штампана је у оквиру едиције „Видици“.

О књизи су, овом приликом, говорили: професор Веселин Матовић, књижевници Милутин Мићовић и Дарко Јововић, као и приређивач књиге, Дамјан Ћулафић.

Промоција је одржана уз поштовање прописаних здравствених мјера. Организован је био директан он-лајн пренос на Острог ТВ Студио каналу.


Преузето са: https://www.eparhija.me/