Одржана пројекција филма „Кад се Пива на небо селила“

Дана 26. 06. 2020. године у 20:00 часова у сали Матице српске – општинског одбора Даниловграда у организацији Српског покрета Његош и Матице српске одржана је пројекција филма „Кад се Пива на небо селила“ аутора професора Веселина Матовића.
Сала Матице српске није била довољна да прими све оне који су били заинтересовани да присуствују пројекцији овог потресног филма.
На самом почетку присутнима се обратио предсједник Српског покрета Његош професор Југослав Благојевић који је бираним и топлим ријечима поздравио све присутне на челу са даниловградским парохом, протојерејем Жељком Ћалићем који је и благословио цијели скуп.
Професор Благојевић се у обраћању нарочито захвалио аутору филма Веселину Матовићу наглашавајући да „сви Пивљани и када би живјели по три вијека, се не би стигли одужити Веселину Матовићу у мјери у којој их је овим филмом задужио испричавши крваву бајку пивског народа, верући се уз литице обилазећи страдална мјеста Пивљана, проналазећи ријетке свједоке злочина подчињених над пивским народом.“
Затим је професор Матовић узео ријеч и у кратким цртама упознао присутне са садржајем филма који говори о мученичком страдању пивског народа, да људски разум тешко може замислити, у периоду од 6. до 12. јуна 1943. године у предјелима Пиве над недужним и немоћним становништвом: старцима, женама и дјецом чија је једина кривица била што су сви били крштени православни Срби, а починилац тог злочина била је злогласна по својој свирепости названа вражја седма дивизија Принц Еуген састављена од војвођанских Њемаца – Фолксдојчера и муслиманских усташа из СС Ханџар дивизије. Ове усташе су у ствари били главни виновници масакра јер су до пред сам почетак рата били присутни у пивским крајевима као „дружељубници“ и пословни партнери пивског народа и тако добро познавали путеве до села и катуна врлетне пивске планине па су Њемци имали откривен пут свог крвавог пира.
У овом злочину је тих дана убијено 1290 Пивљана, међу којима 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, од којих 109 дјеце млађе од 15 година. Братство Благојевића је тог дана изгубило 220 чланова. У Гојковића долу изнад Плужина дан раније злочинци су затворили у колибу 46 мјештана и све их живе спалили.
Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. У њима је 2006. године подигнута црква – копија срушене ловћенске капеле посвећена Трећем обретењу главе Светог Јована Крститеља, који се прославља 7. јуна.
Аутор Матовић је информисао присутне да је овај филмски пројекат настао као сажетак серијала у продукцији Српске радио – телевизије Подгорице састављеног од 4 документарне емисије под насловом „Кад се Пива на небо селила”, а да ни сам серијал не успијева у цијелом обиму приказати сва звјерства ни по броју ни по свирепости убијања, наводећи детаље да се он са телевизијском екипом и поред све жртве није могао изверати до појединих мјеста Пивских литица до којих су у свом демонском пиру крвници доспијевали.

У нијемој запањености са невјерицом и сузама у очима, присутни су испратили пројекцију филма у којему је аутор Матовић водио разговор са људима који немирећи се са болом, утјеху су тражили у откривању истине страдања свог народа: Миле Цицмил историчар, Пајо Батрић Кандић, Ђорђије Кандић, Веселин Кандић, Радмила Матовић и друге личности..
Најупечатљивији је утисак оставио разговор са живим свједоцима тих мученичких дана Станојем и Загорком Кандић, Љубинком Осмајић који су (неки сад већ упокојени) што би аутор рекао били највећи страдалници овог злочина пошто су оставши по Божијем допуштењу у животу, цијелог свог дуговјечног живота морали носити крст свједочења мученичке смрти својих најближих.

Након пројекције филма наш познати гуслар Максим Војводић уприличио спомен вече надахнутим  гусларским извођењем своје поеме „Пивска Дола“ посвећене Пивским мученицима.

Јанко Вујовић