Страдање короне у Никшићу

Није да није! У Никшићу није пострадао владика Јоаникије и свештеници, него корона!

Пише: Милутин Мићовић

Није да није! У Никшићу није пострадао владика Јоаникије и свештеници, него корона!

Корона у Никшићу је буквално згажена на дан Светог Василија Острошког. А нијесу је газили пет или десет неодговорних грађана, него петнаест хиљада одговорних људи окупљених у великој литији Заштитнику овог града.

За то брутално гажење короне, највећег савезника црногорске власти, неко је морао да плати. Одабран је у ноћним сатима, владика Јоаникије и осам свештеника Саборног никшићког храма, који су обиљежени од ове власти да би могли да плате бар прву рату режиму за сва „лудачка недјела“, несношљиво литијско богословље и колање црногорским брдима и градовима, које се чуло и видјело широм свијета, а што је овај режим понизило до црне земље. Владика Јоаникије, који у својој служби избјегава да се надгорњава са политичарима, уочен је као онај који се бави чисто црквеним, и народним питањима.

А та питања су управо неподношљива за овај режим, који је ријешио да свој народ смути и утуче, а цркву која је савезник човјекове слободе и достојанства, да дотуче. У том новоцрногорском боју, показало се, колико власт не познаје свој народ, и колико не види своју кратковидост.

Показало се да су ударили на оне које никако не познају, па иако су им најближи, а да њих воде разлози који их самоуништавају. Показало се, једном ријечју, – да је цреногорском режиму смртни непријатељ искра слободе, части и образа у свом рођеном народу. Понеко већ одавно говори, да сложени, духовни, културни и језички конфликт у Црној Гори је изван логике, и не може се ријешити без чуда. Али, чуда не могу да се читају на новоцрногорском језику, за који се њихов политички ум опредијелио.

Зато и имају муку, али како да им се каже, кад не читају, оптерећени заборавом, завишћу па и мрзошћу на брата и Бога. Но ипак, ипак, – има лијека! А прави лијек је увијек чудотворан. Па ко икако чита језик чуда,могао би прочитати, нешто супротно очигледности.

Да владика Јоаникије и свештеници, нијесу (ни у затвору) лишавани слободе, да народ у Црној Гори није утучен, иако га власт сваки дан туче у главу, и да велика узданица црногорског режима, слејепа чудотворка Корона, није успјела да помогне учвршћивању црногорског режима, иако је према њој показано поштовање као да је изасланица неке моћне свјетске државе?!