Академска трибина – Милутин Мићовић

У организацији Српског националног савјета и Српског информативно-културног центра „Свети Сава“, у Плавој сали Српске куће одржанa Академска трибина,на тему „Његош и савремена Црна Гора“ на којој је говориo књижевник Милутин Мићовић.

Како је казао уредник трибине, Будимир Дубак, изванредни српски писац – романсијер и есејиста Mилутин Mићoвић говорио je нa тeму “Њeгoш и Сaврeмeнa Црнa Гoрa”.

Мићовић је рекао да је Његош формулисао народну самосвијест, те да је Црна Гора изузетно тјескобна, да су у њој присутне све противрјечности, а да је те противрјечности, каже Мићовић, савладао једино Његош. Народ у Црној Гори је задојен Његошевом мудрушћу, поезијом и ставом, истакао је, између осталог, Милутин Мићовић, наглашавајући да нема Србина који не носи неке Његошеве стихиве.

Књижевник Милутин Мићовић је казао да је највиша вриједност бити човјек , а да је од човјека до нечовјека највиша раздаљина. За црногорски језик је рекао да је то језик безумља и служења идеологији власти, а за Црногорце да се саморазарају.

Трибину је водио уредник Будимир Дубак, а вече је увеличао уз струне гусла и одломке из Горског вијенца, млади, успјешни гуслар Максим Војводић