Како је професор побиједио антисрпски систем

Професор Гимназије „Петар Први Петровић Његош“ у Даниловграду Југослав Благојевић изборио се за употребу ћирилице у школи, а што је, каже, још важније, сада је побиједио и систем који затире све што је српско.

Даниловградска гимназија позната је по томе што њени ученици перформансима обиљежавају сваку годишњицу НАТО бомбардовања откад званичног спомена државе на тај догађај нема.

Професор Југослав Благојевић каже да је његов прогон почео с доласком нове директорке у школу, а поклопио се са прогоном ћирилице из црногорског школства, па и из Гимназије у Даниловграду.

Ово је његова прича:

„Све што се дешавало показало је да је директорка Наташа Латковић имала налог од министра просвете Дамира Шеховића да спријечи перформансе ученика којима су бранили ћирилицу и обиљежавали годишњицу НАТО агресије у нашој школи. Сматрала је да сам ја један од главних организатора, ако не и главни организатор тих активности“, прича нам Благојевић.

Покушавајући да се томе одупре, професор је кренуо од бенигног захтјева — да се саопштења ученицима и професорима штампају и на ћирилици. Пошто није било разумијевања за усмене и писмене захтјеве, одлучио је да не дозволи читање саопштења на својим часовима док школа не почне да их штампа и на ћирилици.

„Због тога је услиједио дисциплински поступак, са очитом намјером да ме удаље из школе. Међутим, слиједила је одлучна реакција мојих садашњих и бивших ученика, као и грађана Даниловграда, који су стали у моју заштиту, на чему сам им неизмјерно захвалан, па је дисциплински поступак окончан мојим кажњавањем са умањењем плате, два мјесеца по 15 одсто“, каже кажњени професор.


Преокрет на Вишем суду

Међутим, није се мирио с тим да буде кажњен што се бори за оно што му гарантује Устав Црне Горе. Обратио се омбудсману и Просвјетној инспекцији, која је директорки наложила да је обавезна да поштује равноправност ћириличног писма. Поднио сам и тужбу Основном суду у Даниловграду и тражио поништење одлуке школе о дисциплинском поступку, објашњава Благојевић.

„Судија Нина Радуновић је као прави партијски ДПС-а судија пресудила, чак два пута, прихватајући аргументе директорке, али је судија Вишег суда у Подгорици Верица Секулић доказала да још има часних судија у црногорском правосуђу, које суде по закону, те је донијела једину исправну одлуку, прихватајући све моје захтјеве из тужбе“.

Ово је коначна судска пресуда на коју више нема жалбе, па је директорка, односно школа, у обавези да плати судске трошкове, односно да омиљеном професору математике у Даниловграду врати новац одузет од плате, са одговарајућом каматом.


Литије могу да утичу

Благојевић не крије задовољство што је одлука Вишег суда у Подгорици дошла управо у овом тренутку. А одлуку Вишег суда сматра изузетно важном, јер ће закључак из овог поступка моћи да се користи у наредним, којих ће, каже, сигурно бити, јер власт прогања све што је српско.

„Ово што сам доживио није ништа у односу на оно што су доживјели професори из Никшића прије извјесног времена, када је њих 27 остало без посла зато што нису прихватили преименовање српског језика у црногорским школама. Такође се надам да ће протести, односно литије које се сада организују, а које су библијских размера, право чудо божје, довести до неке реакције. Да не могу проћи без последица по досадашњу власт“.

Професор Благојевић недавно је пружио подршку колегиници из Бара, Ради Вишњић, чији су ђаци на часу ликовног цртали штрумпфове на тробојци, јер сматра да је још једна жртва режима из Подгорице.



Аутор: Сенка Милош
Извор: rs.sputniknews.com

One thought on “Како је професор побиједио антисрпски систем

  • 6. марта 2020. у 12:50
    Permalink

    Jugoslave, legendo!! 💪

Comments are closed.