Одржана оснивачка скупштина „СРПСКОГ ПОКРЕТА ЊЕГОШ“

„Српски покрет Његош“ чији су циљеви очување духовног, културног и идентитетских темеља црногорских Срба у Црној Гори основан  је јуче у Подгорици. За првог предсједника Покрета делегати Оснивачке скупштине, која је бројала преко 60 делегата из цијеле земље изабра- ли су Југослава Благојевића.

Идеја за оснивање „Српског покрета Његош“ је покретање дубљег простора духовног, етничког, етичког и културног насљеђа Црне Горе. Један од основних задатака Покрета је, како је нагласио књижевник Милутнн Мићовић, да се подcjeћa на улогу српског народа у стварању историјске Црне Горе, као и да се промишља  положај Срба у „овој антиисторијској Црној Гори“. Он је упозорио да се данас у Црној  Гори систематски раздире природни и намећу вјештачки темељи  државе и народа зарад власти и привилегија.

Скоро да нема ничега важног, како у нашем наслеђу, тако у нашој савременој друштвеној и културној проблематици, да није прожето значењем и зрачењем Његошевог дјела, поручио је Мићовић. Он је подсјетио да су историјску Црну Гору стварали Срби – Црногорци, ослоњени на српску ослободилачку идеју, која је била носилац јуначких и духовних подвига којима су „Црној Гори и Црногорцима исплетени вијенци славе у српском роду“.

– Ми, данашњи Срби, српски Црногорци јесмо наследници те историјске витешке и духовне Црне Горе, коју покушава да искомпромитује, исфалсификује неисторијска Црна Гора у лику данашње власти кроз официјелно државно-идеолошки програм – упозорио је Мићовић.

У Црној Гори на дјелу је  крипто-историјски пројекат који подразумијева деструкцију колективно-историјске свијести  Црногораца с циљем одвајања од Српства казао је Мићовић и нагалсио да Црна  Гора не посједује јаче идентитетске матрице него оне које су нам оставили Петровићи.

– Срби у Црној Гори који се не одричу чојског имена Црногорац пуноправни су насљедници петровићевске Црне Горе. Зато су позвани да се боре за своје име и језик данас ослањајући се на Његошеву дубину. Савремени црногорски Срби имају улогу да сачувају духовну и моралну со историјске Црне Горе – поручио је Мићовић, додавши да српство у Црној Гори не смије да искључује другог и другачијег. Чланови Покрета имаће задатак да уносе с његошевског темеља у јавни, културни и политички дискурс дубљу и сложенију културну и друштвену свијест  и  истинитије свједочење од онога што смо досад видјели у  Црној Гори, казао је Мићовић.