Српски покрет Његош у Бијелом Пољу: Сачувати идентитет за будућа покољења

У Бијелом Пољу одржана трибина „Црна Гора ВЛАДИКА И ВЛАДАРА Петровића и савремена Црна Гора“

Благословећи трибину „Црна Гора владика и владара Петровића и савремена Црна Гора’, у Бијелом Пољу, која је одржана у организацији „Српског покрета Његош“, протојереј-ставрофор Дарко Пејић бесједио је како „од васкрсења Сина Божијег нема ништа новог, а све је ново“.

Још увијек, у 21. вијеку, нема крста на Ловћену. Када би кренули да пропитујемо нашу  дјецу шта знају о Ловћену и Петровићима, треба да се замислимо гдје смо и куда ћемо. Треба да сачувамо српство и наше национално биће и све оно што је свето и честито. Задњи је ово тренутак да нешто учинимо за своје потомство и дјецу. Да се сви замислимо и потрудимо, не из интереса – бесједио  је отац Пејић.

Предсједник „Српског покрета Његош“ Југослав Благојевић, казао је да је иницијални разлог формирања Покрета предстојећи попис становништва.

-На њему не би смјели дозволити да се број Срба и оних који говоре српским  језиком смањи, већ повећа. Свако од нас треба да учини све, прво у својој породици, а потом у средини у којој живи и ради да објасни значај тога изјашњавања. Нико Србима из Црне Горе не може одузети  њихово црногорство. Свако смањење броја из последњег пописа директно би утицало на угрожавање положаја Српске православне цркве у Црној Гори, као и на статус Срба – казао је он.

Додаје да одавно Митрополија црногорскоприморска и остале епаихије СПЦ у Црној Гори нијесу биле на удару каквом су данас изложене.

-Ништа овој власти не значи што је СПЦ чак и по њиховим истраживањима институција са највећим повјерењем. Морамо учинити све што је у нашој моћи, да се одупремо и да нашу Светосавску цркву, чијих осам вјекова аутокефалности славимо ове године, бранимо и  одбранимо. То је наш дуг према прецима, а још више према нашим потомцима – казао је он. Испостављени су и захтјеви, како је навео Благојевић, међу којима се тражи да се престане са неприродним и неморалним инсистирањем на подјелама православног народа у Црној Гори.

-Наш Покрет се бори и бориће се за равноправност свих при запошљавању, за заустављање дискриминације Срба – закључио је Благојевић.

Историчар Угљеша Пребирчевић је казивао о историји династије Петровић  поручивши, у име Бјелопољаца, да престану са омаловажавањем „Мирослављевог  јеванђеља“.

– То је прво ћирилично  писмо, писано баш у нашем  граду, и апелујемо да се не додјељује, како се од стране актуелне власти ради, онима који пљују по њему. Апелујемо да се награда даје часним људима, који дају и износе праве чињенице – истакао је Пребирачевић.

Професор и књижевник  Веселин Матовић је нагласио  да је спасоносно и суштински  да нађемо начин да „ми Срби  не дозволимо да код нас превлада озлојеђеност“.

-Наше српство, које је уперено против антисрпства, не смије постати ни у  једном моменту антицрногорство. Наше српство мора бити и црногорство. И ми Срби јесмо и Црногорци. Не смијемо дозволити да будемо нека инфериорана група у Црној Гори, већ да се зна ко смо. Тражимо истину и етику – казао је Матовић.

У оквиру трибине наступио је и црквени хор „Свети Никола“.

Погледајте галерију фотографија: