У Никшићу одржана трибина „Његош и савремена Црна Гора“

У Црквном народном  дому у Никшићу, у петак 17. јануара у 19 часова одржана је трибина коју организује Српски покрет „Његош“.

Тема трибине је  „Његош и савремена Црна Гора“, која је, оцијенио је на конференцији за новинаре професор Веселин Матовић, једна од данас најважнијих у Црној Гори.

– Од нашег односа према Његошу зависиће и наша будућност. И на томе се и дијели Црна Гора на двије – ону коју зовемо његошевском или петровићевском и ову савремену Црну Гору која је тој по свему супротна и која жели и да је потре, истакао је Матовић.

Српски nокрет .,Његош“ основан је средином прошле године, а у Никшићу је недавно формиран Општински одбор за чијег је предсједника изабран Василије Блечић. Ускоро, најавио је Матовић, почеће са радом портал Покрета. Књижевник Милутин Мићовић казао је да hе Покрет радити на обнављању лика свога народа. Поучен искуством кроз који је прошао народ Црне Горе ,,борећи се против моћних окупатора и зла домаћега“.

– Присусвујемо чуду – сада они који су хтјели да измакну темељ, то јест да разоре цркву, која је утемељила Црну Гору, нашли су се у чуду. Видјевши народ који је спреман да је брани, за који је ова власт мислила да више не постоји, осим као статистичка бројка, рекао је између осталог Мићовић.

На тему „Негош и савремена Црна Гора“  говорио је и  протојереј Миодраг Тодоровић, публициста Драгутин Будо Новосел. Профсор Филозофског факулета у Никшићу Душан Крцуновић. књижевиик мр. Јанко Јелић, историчар мр. Томаш Дамјановић и Мићовић. Програму којем је учестввовао хор „Св. Новомученика Станка“ којим руководи професор Леика Дурутовић, водио је Матовић.