Погледајте видео са оснивачке скупштине НВУ Српски покрет Његош

У Српској кући у Подгорици, у суботу, 22. јуна 2019, са почетком у 11 часова, одржана је оснивачка скупштина НВУ Српски покрет „Његош“.

„Оснивањем овог Покрета, под именом Српски покрет „Његош“, људи који су истински забринути за ситуацију у Црној Гори, који се до сада нијесу ангажовали у политичким странкама и владиним организација, те желе да помогну, а таквих је огроман број у Црној Гори, наумили су да се окупе и да се у оквиру овог покрета ангажују, како би се подстакла и помогла намјера да се спријечи ово што се припрема данас Црној Гори, прије свега, да се изборе за враћање угрожених права српског народа, односно оног дијела Црногораца, који себе виде као дио српског народа и чувају српски идентитет, изворни идентитет Црне Горе. Они су, као што видимо, на свим пољима темељно угрожени и њихова права се сваког дана, све више, угрожавају“, рекао је, између осталог, Веселин Матовић.

Говорећи о деградацији историјског смисла Црне Горе, Милутин Мићовић је навео да се Црној Гори, пројектом актуелне црногорске власти, систематски разара природни темељ, а уграђује вјештачки. Да је тај процес на дјелу, свједочи, по Мићовићевим ријечима, утварни друштвени, културни и политички амбијент у којем се идентитетске матрице историјске Црне Горе – језик, писмо и православна догмнатика, излажу организованој компромитацији и насилном преименовању.

„Искуство које нам је оставио Петар II Петровић Његош нуди неке одговоре и на ова конфликтна питања која растржу савремену Црну Гору“, казао је Мићовић и појаснио: „Црна Гора не посједује дубље и чвршће идентитеске матрице, него оне које су нам оставили Петровићи. Ниједан културни народ не дира у тако стечене и таквом цијеном плаћене темеље, већ се, уз захвалност прецима, надограђује на њих. Нашли смо се као народ у паардоксалној ситуацији – они који данас владају Црном Гором и који су по том основу наследници Петровића – разарају те историјске темеље, нудећи овом народу будућност, која не подразумијева његово историјско, културно и духовно наслеђе“.